widgeo.net
VRHOVI KOPAONIKA

  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 25 Oktobar, 2012 16:17

PRAG - Česi iz organizacije koja se bori za srpsko Kosovo i Metohiju u utorak su na promociju knjige Madlen Olbrajt u dvorcu Luksor  u centru Praga izazvali incident.

Naime, kako se to vidi na snimku sa promocije koji je postavljen na Jutjubu,  oni su strpljivo čekali u redu sa ostalim simpatizerima Medlin Olbrajt da im potpiše knjigu. Kada su stali ispred Olbrajtove umesto knjige podmetnuli su joj postere i slike bombardovane Srbije 1999.godine  i nazvali je ratnim zločincem.

Na snimku se vidi da je Orbajtova žestoko reagovala, prqavdala se da nije ratni zločinac, i n akratko napustila prostoriju, a obezbeđenje je okružilo  ljude iz pokreta i izvelo ih dvorca!

KRVAVE RUKE MADLEN OLBRAJT

 Nekoliko pripadnika Udruženja Prijatelji Srba s Kosova
 uspeli su da isprovociraju Olbrajtovu, koja je počela 
da viče da izađu napolje, a u jednom trenutku ih je 
nazvala "odvratnim Srbima".

Olbrajtova (75) je u Pragu predstavljala svoju knjigu
 u kojoj je pisala o svom detinjstvu u rodnom Pragu
 tokom Drugog svetskog rata.

Međutim, njenim dolaskom i promocijom knjige nisu bili
 zadovoljni prosrpski orijentisani Česi. Pripadnici
 Udruženja Prijatelji Srba s Kosova, s režiserom 
Vaclavom Dvorakom na čelu, na prezentaciju knjige su
 došli s plakatima na kojima su bile fotografije žrtava
 NATO bombardovanja i na kojima je bilo ispisano "Oteto Kosovo".

Oni su od Olbrajtove zatražili da se potpiše na plakate,
 a ona je zbog toga izgubila živce.

"Stidite li se potpisati ovo?", pitala je jedna žena Olbrajtovu,
 nakon čega je ona ustala sa stolice i viknula: "Napolje!"

Na internetu su se pojavila dva snimka u vezi s tim incidentom.
 Na jednom snimku se jasno može čuti da demonstranti bivšu 
američku sekretarku vređaju nazivajući je "krvavom babom", 
i kako ona viče da izađu napolje, a u jednom trenutku ih 
naziva "odvratnim Srbima".

Na plakatima koje su prosrpski orijentisani Česi doneli bile
 su i fotografije Medlin Olbrajt kako se ljubi s kosovskim
 premijerom Hašimom Tačijem i plakat na kojem je bilo ispisano
 "Etničko čišćenje u Hrvatskoj", prenosi portal Klix.ba.

 Sada ovi ratni zločinci koji su bombardovali nas Srbe,kupuju naše
prirodne resurse na Kosovu.
 
 
  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 21 Oktobar, 2012 14:17

21.10.2012 Finale teniskog turnira WTA KREMLIN CUP 2012 je završeno,pobednik je Caroline Wozniacki(Danska).U finalu je pobedila Samantu Stosur sa 2:1(6-2,4-6,7-5)

  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 20 Oktobar, 2012 20:10

OVAKO POČINJE ZDRAVSTVENA ZAŠTITA U SRBIJI,NAPOMINJEM DA SMO POSLEDNJI U EVROPI U ZDRAVSTU,NEMA GORIH.EVO JEDNOG OD MNOŠTVA UZROKA TAKVOG STANJA:

Način izbora i promena izabranog lekara

Lekara po pravilu biraš u domu zdravlja u opštini u kojoj živiš (odnosno tamo gde imaš prijavljeno prebivalište), mada imaš pravo da se opredeliš za bilo koji dom zdravlja u tvom okrugu (ili u gradu Beogradu, koji se računa kao jedan okrug). Ako nisi načisto kojeg lekara da izabereš, najbolje je da se raspitaš u komšiluku, ali vodi računa da je kod najboljih lekara obično i najveća gužva.

Izabrani lekar dužan je da primi sve one koji su ga izabrali (ne važe, dakle, izgovori o prebukiranosti, zauzetosti i sl.). Postoji i jedna zanimljivost: lekar ne može sam sebe da izabere za svog izabranog lekara, već mora da bira nekog od kolega.

Ko ne bira lekara u domu zdravlja?

Studenti (mlađi od 26 godina) koji ne studiraju u mestu u kojem su prijavljeni mogu da izaberu lekara u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata, ako takva ustanova postoji u gradu u kojem studiraju; a ako ne postoji, onda u domu zdravlja u gradu u kojem studiraju ili u mestu u kojem žive. Isto tako, učenici koji se ne školuju u mestu u kojem žive mogu da biraju lekara ili u svom mestu, ili tamo gde se školuju (u tamošnjem domu zdravlja, ili u školskoj ambulanti, ako ona postoji).

Zaposleni u MUP i BIA mogu da se odluče za lekara u domu zdravlja u mestu u kojem rade, a oni koji su smešteni u ustanove socijalne zaštite, biraju lekara u samoj ustanovi ili u domu zdravlja u mestu gde se nalazi ta socijalna ustanova, ako u samoj ustanovi nema lekara.

Osoba koja je u terminalnoj fazi bolesti, nepokretna ili teško pokretna, bira lekara u službi kućnog lečenja, ako je takva služba organizovana u domu zdravlja.

Postupak izbora

Dom zdravlja mora da istakne na vidnom mestu:

·   spisak lekara koji sadrži: imena i prezimena svih lekara koji su na raspolaganju, njihove specijalnosti (opšta praksa, predijatrija, stomatologija ili ginekologija), identifikacione brojeve i rasporede radnog vremena;

·   ime i prezime, te broj telefona osobe koja daje informacije u vezi sa izborom lekara.

Lekara biraš tako što lično popunjavaš i potpisuješ obrazac izjave o izboru i promeni izabranog lekara. Biraš ga na period od najmanje jedne kalendarske godine. Ako po isteku te godine nastaviš da ideš kod istog lekara, smatra se da si ga ponovo izabrala i ne treba opet da potpisuješ izjavu.

Obrazac za izbor lekara sadrži i izjavu kojom ti dozvoljavaš da jedan drugi lekar, koji je ovlašćen da nadzire ostvarivanje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, može da ima uvid u tvoje lične podatke u vezi sa zdravstvenim osiguranjem. Ako ne potpišeš tu izjavu, osiguranje ne mora da snosi troškove zdravstvene zaštite koje taj nadzornik ne može da proveri. On je, naravno, dužan da čuva tvoje podatke.

Izjava se popunjava u tri primerka. Jedan primerak ostaje kod izabranog lekara, drugi primerak se dostavlja RFZO, a treći primerak je za tebe. U praksi stvar funkcioniše tako što ti dobijaš dva primerka, jedan zadržavaš za sebe, a drugi predaješ izabranom lekaru prilikom prve posete. Podaci o tvom izabranom lekaru upisuju se u tvoj zdravstveni karton.

Rok za izbor

Svog lekara treba da izabereš u roku od šest meseci od kada si postao zdravstveni osiguranik. Ako prekoračiš taj rok, nećeš više imati pravo na zdravstvenu zaštitu (osim na hitnu medicinsku pomoć), sve dok ne obaviš proceduru izbora lekara.

Ko lekara ne bira sam?

Lekara za dete do 18 godina bira roditelj, usvojitelj, staratelj ili hranitelj, a za onoga ko nema poslovnu sposobnost, lekara bira staratelj.

Za osobu koja nije u mogućnosti da popuni i potpiše izjavu u zdravstvenoj ustanovi, izjavu može da popuni i potpiše druga osoba koju ona pismeno ovlasti.

Kako da promeniš lekara?

Lekara, u principu, možeš da promeniš kada istekne kalendarska godina u kojoj si ga izabrala i tada ne moraš u obrascu (koji moraš ponovo da popuniš i potpišeš) da napišeš nikakav razlog za promenu.

Možeš da tražiš promenu lekara i ranije, ali tada mora da postoji neki od ovih razloga:

·   tvoj lekar više ne radi u dotičnom domu zdravlja;

·   preselila si se;

·   i posle tri meseca nisi zadovoljna zamenom za tvog izabranog lekara;

·   izabrani lekar je odsutan duže od šest meseci;

·   došlo je do nesporazuma između tebe i tvog lekara, zbog čega si izgubila poverenje u njega.

Možeš da navedeš i neki drugi razlog, ali njegovu opravdanost procenjuje dom zdravlja. Dom zdravlja mora da te obavesti u roku od osam dana šta je odlučeno – da li je dozvoljena promena lekara, odnosno, da li su razlozi koje si navela opravdani.

Ako lekar ode na drugo radno mesto, tvoj karton ostaje gde je bio, dok ne izabereš novog lekara. Kad ga izabereš, dom zdravlja će mu proslediti tvoj karton.

Mnogi postaju bolesniji ako odu u ovu instituciju.

 

Pomolimo se bogu da ne budemo bolesni inače ostaje nam da danima jurimo izabranog lekara i da zadovoljimo ovu lopovsku birokratiju.

 

  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 14 Oktobar, 2012 17:45

Feliks Baumgartner i njegov tim su se pet godina spremali za misiju koja za cilj ima da prikupi važne podatke koji bi naučnicima pomogli da poboljšaju sigurnost svemirskog putovanja i omoguće evakuaciju iz svemirske letilice na velikim visinama. Skokom će se pokušati obaranje niza rekorda, kao što su najveća brzina pri slobodnom padu, najviši skok, najviši let balonom i najduži slobodni pad.

Balon je iz baze Rozvel lansiran, pa se očekuje da kapsula u kojoj se nalazi Baumgartner dostigne visinu od 36.576 metara oko 19:30 časova.

Posle skoka sa 36,5 kilometara, Austrijanac bi trebalo da dostigne brzinu zvuka već posle 37 sekundi, na visini od 30.500 metara. Maksimalnu brzinu od oko 1.150 km/h će dostići za 46 sekundi.

INAČE SMATRA SE DA JE GRANICA SVEMIRA NA 118 KILOMETRU.

.ZAVRŠENO:Uspešan skok sa ivice svemira- 39.068 metara Feliksa Baumgartnera.Za ovo treba mnogo hrabrosti.Svaka čast Felikse!

.

 

  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 14 Oktobar, 2012 16:16

Victoria Azarenka waves to the crowd after defeating Tamira Paszek in the quarter-finals.

14.10.2012 ,Finale WTA LINZ;VICTORIA AZARENKA-JULIA GOERGES.

Završeno je,pobedila je AZARENKA sa 2:0(6-3,6-4)i osvojila ovaj teniski turnir u Lincu.

 

  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 14 Oktobar, 2012 14:04

ATP World Tour Masters 1000 Tennis Tournament - Shanghai ATP Masters 1000 Presented by Rolex

14.10-2012 , Finale ATP MASTERS 1000 ŠANGAJ; NOVAK ĐOKOVIĆ-ENDI MAREJ.POBEDIO JE NOVAK ĐOKOVIĆ 2:1(5-7,7-6,6-3)BRAVO NOLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 06 Oktobar, 2012 23:21

07.10.2012 godine,Tenis;Finale ATP 500 PEKING, NOVAK DJOKOVIĆ and JO-WILFRIED TSONGA,završeno 2:0(7-6,6-2) za Đokovića.Novak Đoković je osvojio ATP 500 PEKING.Bravo Noleeeeeeeeeeee!

 

07.10.2012 godine,završeno je  finale,pobedio je NISHIKORI .Rezultat Nishikori-Raonić 2:1(7-6.3-6,6-0).Nishikori je osvojio ATP 500 TOKIO.


 

 

  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 06 Oktobar, 2012 23:02

07.10.2012 ,Tenis;FinaleWTA CHINA OPEN 2012 ,,,,,MARIA SHARAPOVA-VICTORIA AZARENKA,završeno rezultatom 0:2(3-6,1-6).Pobedila je Azarenka i osvojila WTA CHINA OPEN 2012.

 

 


  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 23 Septembar, 2012 12:41

29.09.2012 Pobednik WTA Pacific Open TOKIO teniskog turnira je NADIA PETROVA.Ova Ruskinja je u finalu pobedila A.Radwansku sa 2:1(6-0,1-6,6-3).

  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 09 Septembar, 2012 22:15

 

 Ukrajinac Vitalij Klično pobedio u Moskvi Manuela Čara. Sudija u četvrtoj rundi prekinuo borbu jer je Nemac mnogo krvario.

 

 


 

  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 09 Septembar, 2012 19:00

GRAND SLAM US OPEN (27.08.2012-09.09.2012).

Nagradni fond ovog turnira dostigao je rekordnu vrednost od 25,5 miliona dolara.Pobednici u individualnoj konkurenciji (muškarci i žene) odneće kući po 1,9 miliona dolara.Vredi se pomučiti i osvojiti ovaj turnir.

Pobednik US OPENA je Marej,u finalu je pobedio Novaka Đokovića sa 3:2.

Đoković posle velike borbe u pet setova i bezmalo pet sati igre u finalu, predao tron Endiju Mareju - 6:7 (10:12), 5:7, 6:2, 6:3, 2:6.

 

 

  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 05 Septembar, 2012 22:02

U kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, koje će 2013. godine biti održano u Sloveniji, muška košarkaška reprezentacija Srbije igraće u A grupi sa Izraelom, Crnom Gorom, Estonijom, Slovačkom i Islandom.

 

 Raspored Srbije u kvalifikacijama za EP:


1. kolo (14. avgust): Island - Srbija 22h
2. kolo (18. avgust): Srbija - Crna Gora 20:30h (Arena)
3. kolo (21. avgust): Slovačka - Srbija 18h
4. kolo (24. avgust): Srbija - Estonija 20:30h (Novi Sad)
5. kolo (28. avgust): Izrael - Srbija 19:30h
6. kolo (30. avgust): Srbija - Island 20:30h (Niš)
7. kolo (2. septembar): Crna Gora - Srbija 20:30h
8. kolo (5. septembar): Srbija - Slovačka 20:30h (Zrenjanin)
9. kolo (8. septembar): Estonija - Srbija 19:30h
10. kolo (11. septembar): Srbija - Izrael 20:30h (Arena) 


KVALIFIKACIONE GRUPE: 

Raspored utakmica grupe A: 

 

14/08/2012 - 20:00 - Island - Srbija
15/08/2012 - 20:30 - Estonija - Slovacka
15/08/2012 - 20:30 - Crna Gora - Izrael

18/08/2012 - 18:00 - Slovacka - Island
18/08/2012 - 20:30 - Srbija - Crna Gora
18/08/2012 - 21:00 - Izrael - Estonija

21/08/2012 - 18:00 - Slovacka - Srbija
21/08/2012 - 19:15 - Island - Izrael
21/08/2012 - 20:30 - Estonija - Crna Gora

24/08/2012 - 18:00 - Slovacka - Izreal 
24/08/2012 - 20:30 - Crna Gora - Island
24/08/2012 - 20:30 - Srbija - Estonija

27/08/2012 - 18:00 - Slovacka - Crna Gora
27/08/2012 - 19:15 - Island - Estonija
28/08/2012 - 20:30 - Izreal - Srbija

30/08/2012 - 18:00 - Slovacka - Estonija
30/08/2012 - 20:30 - Srbija - Island
30/08/2012 - 20:30 - Izreal - Crna Gora

02/09/2012 - 15:45 - Island - Slovacka
02/09/2012 - 20:30 - Crna Gora - Srbija
02/09/2012 - 20:30 - Estonija - Izreal

05/09/2012 - 20:30 - Izreal - Island
05/09/2012 - 20:30 - Srbija - Slovacka
05/09/2012 - 20:30 - Crna Gora - Estonija

08/09/2012 - 15:45 - Island - Crna Gora
08/09/2012 - 20:30 - Estonija - Srbija
08/09/2012 - 21:00 - Izreal - Slovacka

11/09/2012 - 20:30 - Crna Gora - Slovacka
11/09/2012 - 20:30 - Srbija - Izreal
11/09/2012 - 20:30 - Estonija - Island

 

 Raspored utakmica grupe B: 

 

15/08/2012 - 17:00 - Luksemburg - Azerbejdzan
15/08/2012 - 18:00 - Bugarska - Svedska

18/08/2012 - 19:00 - Nemacka - Luksemburg
18/08/2012 - 20:00 - Azerbejdzan - Bugarska

21/08/2012 - 18:00 - Bugarska - Nemacka
21/08/2012 - 19:00 - Svedska - Azerbejdzan

24/08/2012 - 19:30 - Luksemburg - Bugarska
24/08/2012 - 20:15 - Nemacka - Svedska

27/08/2012 - 19:00 - Svedska - Luksemburg
27/08/2012 - 20:00 - Azerbejdzan - Nemacka

30/08/2012 - 19:00 - Svedska - Bugarska
30/08/2012 - 20:00 - Azerbejdzan - Luksemburg

02/09/2012 - 16:00 - Luksemburg - Nemacka
02/09/2012 - 18:00 - Bugarska - Azerbejdzan

05/09/2012 - 19:15 - Nemacka - Bugarska
05/09/2012 - 20:00 - Azerbejdzan - Svedska

08/09/2012 - 17:00 - Svedska - Nemacka
08/09/2012 - 17:30 - Bugarska - Luksemburg

11/09/2012 - 19:30 - Nemacka - Azerbejdzan
11/09/2012 - 19:30 - Luksemburg - Svedska

Raspored utakmica grupe C: 

 

15/08/2012 - 19:00 - Ukrajina - Madjarska
15/08/2012 - 20:30 - Kipar - Austrija

18/08/2012 - 20:20 - Austrija - Ukrajina
18/08/2012 - 20:30 - Hrvatska - Kipar

21/08/2012 - 19:00 - Ukrajina - Hrvatska
21/08/2012 - 19:00 - Madjarska - Austrija

24/08/2012 - 20:00 - Hrvatska - Madjarska
24/08/2012 - 20:30 - Kipar - Ukrajina

27/08/2012 - 19:00 - Madjarska - Kipar
27/08/2012 - 20:20 - Austrija - Hrvatska

30/08/2012 - 19:00 - Madjarska - Ukrajina
30/08/2012 - 20:20 - Austrija - Kipar

02/09/2012 - 16:00 - Ukrajina - Austrija
02/09/2012 - 20:30 - Kipar - Hrvatska

05/09/2012 - 20:00 - Hrvatska - Ukrajina
05/09/2012 - 20:20 - Austrija - Madjarska

08/09/2012 - 16:00 - Ukrajina - Kipar
08/09/2012 - 19:00 - Madjarska - Hrvatska

11/09/2012 - 20:00 - Hrvatska - Austrija
11/09/2012 - 20:30 - Kipar - Madjarska

Raspored utakmica grupe D: 

 

15/08/2012 - 18:00 - Rumunija - Holandija
15/08/2012 - 21:00 - Bosna i Hercegovina - Letonija

18/08/2012 - 19:00 - Gruzija - Rumunija
18/08/2012 - 19:30 - Holandija - Bosna i Hercegovina

21/08/2012 - 20:00 - Bosna i Hercegovina - Gruzija
21/08/2012 - 20:30 - Letonija - Holandija

24/08/2012 - 18:00 - Rumunija - Bosna i Hercegovina
24/08/2012 - 19:00 - Gruzija - Letonija

27/08/2012 - 19:30 - Holandija - Gruzija
27/08/2012 - 20:30 - Letonija - Rumunija 

30/08/2012 - 19:30 - Holandija - Rumunija
30/08/2012 - 20:30 - Letonija - Bosna i Hercegovina

02/09/2012 - 18:00 - Rumunija - Gruzija
02/09/2012 - 20:00 - Bosna i Hercegovina - Holandija

05/09/2012 - 19:00 - Gruzija - Bosna i Hercegovina
05/09/2012 - 19:30 - Holandija - Letonija

08/09/2012 - 20:00 - Bosna i Hercegovina - Rumunija
08/09/2012 - 20:30 - Letonija - Gruzija

11/09/2012 - 18:00 - Rumunija - Letonija
11/09/2012 - 19:00 - Gruzija - Holandija

Raspored utakmica grupe E: 

 

15/08/2012 - 20:15 - Poljska - Belgija
15/08/2012 - 20:30 - Albanija - Svajcarska

17/08/2012 - 19:00 - Finska - Albanija
18/08/2012 - 17:30 - Svajcarska - Poljska

21/08/2012 - 20:15 - Poljska - Finska
21/08/2012 - 20:30 - Belgija - Svajcarska

24/08/2012 - 19:00 - Finska - Belgija
24/08/2012 - 20:30 - Albanija - Poljska

27/08/2012 - 20:30 - Svajcarska - Finska
27/08/2012 - 20:30 - Belgija - Albanija

30/08/2012 - 20:00 - Svajcarska - Albanija
30/08/2012 - 20:30 - Belgija - Poljska

2/09/2012 - 20:15 - Poljska - Svajcarska
2/09/2012 - 20:30 - Albanija - Finska

5/09/2012 - 19:00 - Finska - Poljska
5/09/2012 - 20:00 - Svajcarska - Belgija

8/09/2012 - 20:15 - Poljska - Albanija
8/09/2012 - 20:30 - Belgija - Finska

11/09/2012 - 19:00 - Finska - Svajcarska
11/09/2012 - 20:30 - Albanija - Belgija

Raspored utakmica grupe F: 

 

15/08/2012 - 19:30 - Belorusija - Ceska
15/08/2012 - 20:30 - Italija - Portugal

18/08/2012 - 20:00 - Turska - Belorusija
18/08/2012 - 20:30 - Ceska - Italija

21/08/2012 - 20:30 - Italija - Turska
21/08/2012 - 20:30 - Portugal - Ceska

24/08/2012 - 19:30 - Belorusija - Italija
24/08/2012 - 20:00 - Turska - Portugal

27/08/2012 - 20:15 - Ceska - Turska
27/08/2012 - 20:30 - Portugal - Belorusija

30/08/2012 - 17:45 - Ceska - Belorusija
30/08/2012 - 20:30 - Portugal - Italija

2/09/2012 - 19:30 - Belorusija - Turska
2/09/2012 - 20:30 - Italija - Ceska

5/09/2012 - 20:00 - Turska - Italija
5/09/2012 - 20:00 - Ceska - Portugal

8/09/2012 - 20:30 - Portugal - Turska
8/09/2012 - 20:30 - Italija - Belorusija

11/09/2012 - 19:30 - Belorusija - Portugal
11/09/2012 - 20:30 - Turska - Ceska
 

Kvalifikacije su na programu od 15. avgusta do 11. septembra, a šampionat Evrope biće održan od 4. do 22. septembra 2013. godine. 
Na završni turnir će se plasirati dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe i četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Direktan plasman obezbedile su Slovenija kao organizator, i Španija, Francuska, Litvanija, Grčka, Velika Britanija, Makedonija i Rusija na osnovu plasmana na ovogodišnjem prvenstvu Evrope .

 


11.09.2012,KOŠARKA;KVALIFIKACIJE ZA EP SLOVENIJA 2013:

Grupa A:

Estonija – Island 80-58
Crna Gora – Slovačka 80-48
Srbija – Izrael 83-67

Plasman: 1. Crna Gora 10-0, 2. Izrael 6-4, 3. Srbija 6-4, 4. Estonija 6-4, 5. Island 1-9, 6. Slovačka 1-9

Grupa B:

Nemačka – Azerbajdžan 81-68
Luksemburg – Švedska 68-85

Plasman : 1. Nemačka 8-0, 2. Švedska 4-4, 3. Bugarska 4-4, 4. Azerbajdžan 4-4, 5. Luksemburg 0-8 

Grupa D:

Gruzija – Holandija 97-89
Rumunija – Latvija 77-85

Plasman : 1. BiH 6-2, 2. Gruzija 6-2, 3. Latvija 5-3, 4. Holandija 2-6, 5. Rumunija 1-7

Grupa E:

Finska – Švajcarska 84-77
Albanija – Belgija 46-82

Plasman : 1. Finska 6-2, 2. Poljska 6-2, 3. Belgija 5-3, 4. Švajcarska 3-5, 5. Albanija 0-8

Grupa F:

Turska – Češka 81-58
Belorusija – Portugal 77-64

Plasman : 1. Italija 8-0, 2. Turska 5-3, 3. Češka 5-3, 4. Belorusija 2-6, 5. Portugal 0-8
 Šeširi za žrebanje:
1. Španija, Francuska, Rusija, Makedonija

2. Litvanija, Grčka, Slovenija, Velika Britanija

3. Italija, Hrvatska, Nemačka, Crna Gora

4. Finska, Poljska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina

5. Gruzija, Belgija, Latvija, Turska

6. Češka, Srbija, Izrael, Švedska

 

 
 


  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 04 Septembar, 2012 23:30

Od 04.09.2012 godine na satelitu Eutelsat 16E frekfencija 11262 H 30000 počeo sa emitovanjem paket programa Team sat.Ovaj paket sačinjavaju programi iz Bosne i Hercegovine i to:

1.Hayat BiH

2.Hayat SAT

3.Hayat Folk

4.BN SAT

5.BN Musik

6.FACE TV

7.Al Jazeera

Za sada svi ovi kanali emituju se slobodno a u narednom periodu Hayat BiH i Hayat SAT biće zaštićeni.

  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 29 Avgust, 2012 19:12

 29.08.2014 godine određene su grupe Lige Evrope 2014. Sastavi grupa su:

 

  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 19 Avgust, 2012 20:40

POBEDNIK ATP 1000 MASTER SINISINATI JE RODŽER FEDERER,U FINALU JE POBEDIO NOVAKA ĐOKOVIĆA SA 2:0(6-0,7-6)


  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 15 Avgust, 2012 18:59
Od 14.08.2012 godine na satelitu Eutelsat16A 16E frekfencija 11366 V 30000
počela je sa emitovanjem svog programa TV Soko(Srbija).
Program se emituje slobodno.
Napominjem da se na ovoj frekfenciji već emituju slobodno sledeći programi:
-OTV Valentino(Bosna i Hercegovina)
-Duga TV(Srbija)
-Svet Plus(Srbija)
-Astro TV(Srbija)
-HD Music(Hrvatska)
-KCN Music 2(Srbija)
 
  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 12 Avgust, 2012 16:48

 

 

 

OLIMPIJSKE IGRE LONDON 2012  OD   27.07.2012-12.08.2012 GODINE

 

ČOVEK KOJI JE OBELEŽIO OLIMPIJSKE IGRE LONDON 2012 JE USEIN BOLT! 

 

 Usein Bolt je ipak neprikosnoveni kralj sprintera. Dokazao je to i u Londonu.Jamajčanin je odbranio zlatnu medalju osvojenu pre četiri godine u Pekingu, uz novi olimpijski rekord - 9,63. I 2008. je oborio rekord, tada je trčao 9,69.


Drugi je u najatraktivnijoj atletskoj disciplini bio Boltov zemljak Joan Blejk - 9,73, dok je bronza pripala zlatnom Amerikancu iz Atine 2004, rezultatom 9,79.

PLASMAN

1  Jusejin Bolt
9.63
2  Johan Blejk9.75
3  Džastin Getlin9.79
4  Tajson Gej9.80
5  Rajan Bejli9.88
6  Čurandi Martina9.94
7 Ričard Tompson9.98
8 Asafa Pauel11.99

 

 Bolt je bio superioran na deonici od 200 metara. Kao da ga je neko katapultirao, grabio je ka novom olimpijskom zlatu, a jedini koji ga je pratio bio je Blejk. Na kraju je tandem sa Jamajke stigao do najboljih rezultata u sezoni, a Boltu je nedostajalo dve stotinke da obori svoj olimpijski rekord iz Pekinga.


Najbrži čovek planete trenutno ima pet zlatnih medalja sa Olimpijskih igara, a u štafeti 4x100 metara imaće šansu da odbrani i treće zlato od pre četiri godine.

Rezultati

1. Jusein Bolt (Jamajka) 19,32
2. Johan Blejk (Jamajka) 19,44
3. Voren Vir (Jamajka) 19,84
4. Valas Spirmon (SAD) 19,90
5. Čurandi Martina (Holandija) 20,00
6. Kristof Lemer (Francuska) 20,19
7. Aleks Kvinonez (Ekvador) 20,57
8. Anaso Jobodvana (Južna Afrika) 20,69

 

 Bolt i štafeta sa Jamajke zadivili svet, postavili novi svetski rekord!

Novo zlato za Bolta

Štafeta Jamajke u trci na 4x100 metara osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu postavivši pritom svetski rekord sa rezultatom od 36.84 sekunde. Drugo mesto su zauzele SAD sa vremenom 37.04 što je novi nacionalni rekord, dok je treća bila štafeta Trinidada i Tobaga (38.12).

Za Jamajku su trčali Nesta Karter, Majkl Freter, Johan Blejk i Jusain Bolt koji je uspeo da odbrani i treću zlatnu medalju sa Igara u Pekingu pošto je prethodno odbranio titule u trkama na 100 i 200 metara.
 
 Plasman:
 1. WRJamajka0.16236.84
  SAD0.15437.04
  Trinidad i Tobago0.17638.12
  4Francuska0.18138.16
  5Japan0.16238.35
  6Holandija0.17138.39
  7Australija0.12738.43
  -DQKanada0.155


SRBIJA 

28.07.2012 ANDRIJA ZLATIĆ-OSVOJIIO BRONZANU MEDALJU U STRELJAŠTVU(VAZDUŠNI PIŠTOLJ).ČESTITAMO!

 

04.08.2012 IVANA MAKSIMOVIĆ JE OSVOJILA SREBRNU MEDALJU U STRELJAŠTVU(DISCIPLINA 50 METARA MALOKALIBARSKOM PUŠKOM TROSTAV).TO JE DRUGA MEDALJA ZA SRBIJU NA OI LONDON 2012 I JUBILARNA 100 MEDALJA SRBIJE NA SVIM OLIMPIJSKIM IGRAMA!?BRAVO IVANA!ČESTITAMO.

 Ivana Maksimović

 11.08.2012 MILICA MANDIĆ JE OSVOJILA ZLATNU MEDALJU U TEKVONDU.OVO JE TREĆA MEDALJA ZA SRPSKE SPORTISTE NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U LONDONU 2012 I 101 MEDALJA ZA SRBIJU NA SVIM DO SADA ODRŽANIM OLIMPIJSKIM IGRAMA!?BRAVO MILICE!ČESTITAMO.

Š  A  M  P  I  O  N  K  AAAAAAAAAAAAAAAAA.

 

 UPOZNAJTE ZLATNU SRPKINJU-OLIMPIJSKU ŠAMPIONKU MILICU MANDIĆ.


MILICA MANDIĆ - ZLATO ZA SRBIJU - CEREMONIJA

Jedan od 15 saveta za bolji život je da volite porodicu i prijatelje i da nađete vreme da ih pozovete i obiđete. Ja ga se baš pridržavam. I nema to veze što sam profesionalni sportista i što imam treninge, pripreme, takmičenja - za prijatelje se uvek nađe vremena. Pitanje je samo koliko smo kreativni – nekada je to samo piće ili kuglanje, možda neki dobar film u bioskopu.


Šoping sa drugaricama se podrazumeva, šetnja se na to nadoveže, od 10 do 30 minuta minimum svakog dana. Nekada znamo da se zakartamo ili da se kao deca igramo "Čoveče, ne ljuti se". Tada se pridržavam još nekih saveta za bolji život – smejem se i igram se više. Kad smo deca, sve te stvari radimo, a da nismo ni svesni toga. Ne trošimo energiju, zdravo se hranimo i spavamo barem šest sati. Kad smo deca volimo i da sanjamo.


Moj san su bile Olimpijske igre. I možda bi me neko i sada okarakterisao po godinama kao dete, ali sam već blizu toga da mi se najveći san ostvari. Vizu sam obezbedila. Ova godina nije mogla da počne bolje. Norma za London, sada srebrna medalja u Mančesteru. Ona je bila provera forme. Kao što će biti i Svetsko studentsko i sve je podređeno Londonu. 


Ja na Olimpijskim igrama. Kako to zvuči nestvarno! Prvi put će Srbija imati troje predstavnika u tekvondou na Igrama. Prvi put ćemo osetiti kako je to biti među hiljadama i hiljadama sportista na otvaranju najvećeg sportskog takmičenja na svetu i kakav je osećaj braniti boje zemlje u toj atmosferi. Nezaboravno svakako! To već sada znam. I još se bolje osećam kad znam da je Olimpijska norma usledila kao posledica dugogodišnjeg rada, truda i želje. 


Najveći deo priprema provešću u Beogradu u tekvondo klubu "Galeb" sa Draganom Jovićem, dok ću u "Profexu" raditi kondiciju i psihološku pripremu sa Marijom Srećkov. Mnogo je lakše kad imam tim sa kojim radim, jer su uvek uz mene, imamo isti cilj. I ne možete da verujete koliko je u svim tim trenucima bitna podrška koju dobijam. Srećom ima je sa svih strana. Tu su porodica, prijatelji i treneri koju su sve vreme uz mene. A da bih obavila sve pripreme maksimalno i po planu, brinu se Olimpijski komitet Srbije i Telenor, čija sam stipendistkinja. Počela sam da dobijam i više medijske pažnje. 


Često me pitaju da li imam vremena za odmor, predah od svega iz sporta. Odlučno DA je moj odgovor na sve to. Opuštam se uglavnom u sauni ili odem na masažu. Volim muziku i prija mi, kao i šetnja. Sećate se s početka teksta da se pridržavam saveta za bolji život i šetam svakog dana. Probajte i vi, prijaće vam sigurno. 


Što je London bliži, oko mene se vrzmaju i još neka pitanja, na primer - čime bih bila zadovoljna? Jedno je sigurno, a to je da nema kalkulacija ni planova. Idem da dam maksimum, da se potrudim da najbojle što mogu predstavljam Srbiju. Želim da budem zadovoljna svojim nastupom i da se vratim sa osećajem da sam uradila sve što sam mogla. Onda će mi život biti još bolji! I onda ću razmišljati o novim Igrama. Sada jedva čekam da ove počnu!

A osvojila je zlatnu olimpijsku medalju....
 Za Milicu Mandić, članicu Tekvondo kluba "Galeb" i osvajačicu 101. olimpijske medalje za Srbiju, su Tašmajdan, Cvetni trg, Slavija i Srpskih vladara praktično kao za nekoga dvorište porodične kuće. Tu se nekada provlačila kroz ogradu kako bi ušla na bazen, igrala "između dve vatre", ćaskala s drugaricama o prvim simpatijama, radovala se dobrim i tugovala zbog retkih loših ocena...

Milica je sa deset godina počela da trenira tekvondo, a pre toga se oprobala u košaci pa i folkloru. Posle prvog uspeha u tekvondou, načinjenog na sestrin rođendan 29. novembra 2003. još uvek se kolebala i malo je nedostajalo da umesto tatamija i tekvondoa, izabere rukomet.

Zahvaljujući tekvondou, Milica, čiji je specijalitet udarac nogom u glavu je proputovala svet, a kao najinteresantnije putovanje izdvojila je ono u Koreju. U postojbini tekvondoa, sporta, po kom će je od subote 11. avgusta 2012. godine pamtiti čitav svet Milica je imala problem sa hranom jer ništa od tamošnjih jela nije mogla da jede. 

Pre odlaska u London zračila je optimizmom i govorila kako su joj u pripremama mnogo pomogli treneri, roditelji, prijatelji, ali i psiholozi. Neposredno pre odlaska u London družila se sa studentima DIF-a i govorila im o sportskim i životnim iskustvima.  Tada je rekla da se raduje Igrama, ali da se nada da će pred samo takmičenje uspeti da se izoluje od gužve i posveti pripremama. Milica svakog dana trenira po dva puta, a kaže da je prošle godine imala tek tri-četiri sedmice slobodnog vremena.

Milica Mandić van sporta: ostala je verna svom kraju, ima tradiciju ispijanja kafe u "Flertu", gde vodi opuštene razgovore u kojima sport nije glavna tema... Možete je često videti na košarkaškim utakmicama Partizana, na koje odlazi uglavnom s ocem. Navijati za crno-bele u porodici Mandić je deo tradicije. 

Kada je u pitanju obrazovanje, Milica je završila Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar", zatim srednju farmaceutsko-fizioterapeutsku, a sada je na "Megatrendu", na Fakultetu za kulturu i medije, smer "odnosi s javnošću". Kaže da joj je još rano da razmišlja šta će raditi po završetku karijere.

 12.08.2012 GODINE,VATERPOLO REPREZENTACIJA SRBIJE JE OSVOJILA BRONZANU MEDALJU.U BORBI ZA TREĆE MESTO IGRALI SMO PROTIV MONTENEGRO I SUDIJA I POBEDILI SMO IH SA 12:11.OVO JE ČETVRTA MEDALJA ZA NAS SRBE NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U LONDONU 2012 GODINE ODNOSNO 102 RAČUNAJUĆI SVE DO SADA ODRŽANE OLIMPIJADE.BRAVO SRBIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!

 

OLIMPIJSKE IGRE LONDON 2012 SU ZAVRŠENE A SLEDEĆE IGRE SU ZA ČETIRI GODINE U RIJU.MORAMO SE PUNO POTRUDITI DA DOĐE DO IZRAŽAJA NAŠ KVALITET JER OVAJ BROJ OSVOJENIH MEDALJA NE ZADOVOLJAVA.POČNIMO SE SPREMATI ZA RIO.SRBIJAAAAAAAAA!


SRBIJA JE OSVOJILA 42 MESTO(DELI SA ARGENTINOM I SLOVENIJOM) NA OLIMPISJSKIM IGRAMA LONDON 2012 GODINE.

 

 

 RASPORED OSVOJENIH MEDALJA:

                                Злато    Сребро Бронза Укупно

 1 САД                         46 29 29 104
 2 Кина                        38 27 22 87
 3 Велика Британија       29 17 19 65
 4 Русија               24 25 33 82
 5 Кореја               13 8 7 28
 6 Немачка               11 19 14 44
 7 Француска                11 11 12 34
 8 Италија                8 9 11 28
 9 Мађарска                 8 4 5 17
10 Аустралија                 7 16 12 35
11 Јапан                         7 14 17 38
12 Казахстан               7 1 5 13
13 Холандија                 6 6 8 20
14 Украјина                 6 5 9 20
15 Куба                         5 3 6 14
16 Нови Зеланд        5 3 5 13
17 Иран                        4 5 3 12
18 Јамајка                 4 4 4 12
19 Чешка                4 3 3 10
20 ДНР Кореја                 4 0 2 6
21 Шпанија                3 10 4 17
22 Бразил                3 5 9 17
23 Белорусија                 3 5 5 13
24 Јужноафричка Репу  3 2 1 6
25 Етиопија                 3 1 3 7
26 Хрватска                 3 1 2 6
27 Румунија               2 5 2 9
28 Кенија                2 4 5 11
29 Данска                2 4 3 9
30 Азербејџан                 2 2 6 10
30 Пољска                2 2 6 10
32 Турска                2 2 1 5
33 Швајцарска             2 2 0 4
34 Литванија              2 1 2 5
35 Норвешка             2 1 1 4
36 Канада                1 5 12 18
37 Шведска                1 4 3 8
38 Колумбија           1 3 4 8
39 Грузија                1 3 3 7
39 Мексико               1 3 3 7
41 Ирска                1 1 3 5
42 Аргентина           1 1 2 4
42 Србија                1 1 2 4
42 Словенија                 1 1 2 4
45 Тунис                1 1 1 3
46 Доминиканска Републ 1 1 0 2
47 Тринидад и Тобаго 1 0 3 4
47 Узбекистан                 1 0 3 4
49 Летонија                 1 0 1 2
50 Алжир                1 0 0 1
50 Бахами                1 0 0 1
50 Гренада                1 0 0 1
50 Уганда                1 0 0 1
50 Венецуела                 1 0 0 1
55 Индија                0 2 4 6
56 Монголија                 0 2 3 5
57 Тајланд                0 2 1 3
58 Египат                0 2 0 2
59 Словачка                 0 1 3 4
60 Арменија                 0 1 2 3
60 Белгија                0 1 2 3
60 Финска                0 1 2 3
63 Бугарска                0 1 1 2
63 Кинески Тајпеј     0 1 1 2
63 Естонија                 0 1 1 2
63 Индонезија                 0 1 1 2
63 Малезија                 0 1 1 2
63 Порто Рико                 0 1 1 2
69 Боцвана                 0 1 0 1
69 Кипар                0 1 0 1
69 Габон                         0 1 0 1
69 Гватемала                 0 1 0 1
69 Црна Гора                 0 1 0 1
69 Португал                 0 1 0 1
75 Грчка 0       0      2      2
75 Молдавија                0  0          2 2
75 Катар                      0 0      2 2
75 Сингапур                       0 0      2 2
79 Авганистан                 0 0      1 1
79 Бахреин                       0 0       1 (7) Dodaj komentar  | [ (0) Trekbekovi ] | [Permalink]
  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 12 Avgust, 2012 12:00

                                                   Tekst himne

Bože pravde

Bože pravde, ti što spase
od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i od sad nam budi spas.

Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti srpske brod,
Bože spasi, Bože hrani,
srpske zemlje, srpski rod!

Složi srpsku braću dragu
na svak dičan slavan rad,
sloga biće poraz vragu
a najjači srpstvu grad.

Nek na srpskoj blista grani
bratske sloge zlatan plod,
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!

Nek na srpsko vedro čelo
tvog ne padne gneva grom
Blagoslovi Srbu selo
polje, njivu, grad i dom!

Kad nastupe borbe dani
k' pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!

Iz mračnoga sinu groba
srpske slave novi sjaj
nastalo je novo doba
Novu sreću, Bože daj!

Otadžbinu srpsku brani
pet vekovne borbe plod 
Bože spasi, Bože brani
moli ti se srpski rod!


 

  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 11 Avgust, 2012 20:03

Nemojte propustiti najlepšu kišu meteora (VIDEO)

 Zvezde padalice biće ove godine najaktivnije u noći između subote i nedelje(11.08 i 12.08.2012), oko dva časa posle ponoći, a Mesec u ovom periodu neće predstavljati smetnju za posmatranje kiše meteora.

Svake godine krajem jula i početkom avgusta dešava se ova nesvkidašnja pojava na nebu. Perzeidi ili "zvezde padalice" će ove godine biti najaktivniji 11, 12. i 13. avgusta.

Perseidi su u stvari delovi kometa Swift-Tuttle i većina nikad ne padne na Zemlju, a ako se to dogodi onda se nazivaju meteoritima, prenosi portal Planet Save.

Ovi meteori su obično veličine zrna peska, graška ili klikera. Kad uđu u atmosferu, potiskuju vazduh ispred sebe i zagrevaju se do temperature od preko 1.600 stepeni Celzijusa.

Ta vrućina obično raznese komete na način koji nam omogućava da pratimo njihov svetlucav trag na noćnom nebu.


 

  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 06 Avgust, 2012 11:14

Live streaming by Ustream
  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 15 Jul, 2012 19:27
 
1TENIS;TIPSAREVIĆ-MONAKO-finale ATP Štutgart-Mercedes kup,

ATP Štutgart: Hoće li Janko sesti u Mercedes?


 ZAVRŠENO:TIPSAREVIĆ JE POBEDIO MONAKA SA 2:1(6-4,5-7,6-3) I OSVOJIO MERCEDES.BRAVO JANKO!ČESTITAMO.


  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 14 Jul, 2012 12:40

 
 
 BOKS;DAVID HAYE-DERECK CHISORA,

Sve je spremno za nadamo se veliki okršaj na Upton Parku. Prema informacijama iz Londona sve ulaznice za meč David Haye - Dereck Chisora su rasprodane.

 Nakon tučnjave u Munchenu, oduzetih licenci i svih problema koji su pratili organizaciju ovog meča, pronašli način da još jednom Haye i Chisora odmjere snage, ovaj put tamo gdje im je i mjesto, u ringu. Frank Warren je uspio organizovati meč za naslov Inter-kontinentalnog prvaka teške kategorije u verzijama WBA i WBO.

Haye trenutačno ima omjer 25-2. Posljednji put je bio u ringu prošle godine kada ga je jednoglasnom odlukom sudija pobjedio Wladimir Klitschko. To je bio njegov prvi poraz nakon sedam godina, predhodno je poražen od Carla Thompsona 2004.godine.Haye je do meča sa Nikolayom Valuevim, nastupao u poluteškoj kategoriji.

''Ljudi su vidjeli kako sve svađamo na pres konferenciji, sada nas žele vidjeti u rukavicama, na ringu.Puno se priča o stvarima koje nemaju veze sa boksom, o stvarima van ringa, ali na kraju to je samo jedan boks meč. Nadam se da ćemo imati šta ponuditi gledaocima na stadionu. Chisora će biti vrlo brzo nokautiran'' poručuje Haye.

Dereck Chisora je pokazao prije meča sa Vitalijem Klitschkom koliko može arogantan, bezobrazan.Na omjeru je 15-3, ali ono što je možda još važnije jeste podatak da je poražen tri puta u posljednja četiri meča.Pobjedio ga je prvo Tyson Fury, onda tijesno Robert Helenius i na kraju Vitali Klitschko. Još jedan poraz u nizu bi vrlo vjerovatno značio silazak za scene.

„Ako me Haye nokautira, donirat ću 25.000 eura dječjoj bolnici Great Osmond Street. Ako ja nokautiram njega, neka Haye također donira iznos po njegovom izboru.“ – rekao je u svom stilu Dereck Chisora.Iz tabora Derecka Chisore je procurila informacija o njegovoj tučnjavi sa trenerom Dom Charlesom. I to kažu nije prtvi put, jer je Charles prije meča sa Vitalijem gađao cipelom te ga je zamalo promašio.

 ZAVRŠENO:
Boks,David Haye je pobedio Dereck Chisoru.
 U dugo išekivanoj borbi dvojice britanskih boksera Davida Hayea i Derecka Chisore na kraju je sa visoko podignutim rukama iz ringa izašao David Haye.

Veoma dobar meč su nam ponudila ova dva borca i baš su se dobro "potukli" u ovom meču na Upton Parku u Londonu. Haye je knockoutom u petoj rundi završio meč u kojem je bio jednostavno prebrz za Chisoru.

Prve četiri runde protekle su u aktivnijem izdanju Hayea. Del Boy Chisora nije niti u jednom trenutku u ringu potvrdio najave prije borbe kako će dobro isprašiti Davida, te je bio tokom kompletnog meča dosta sporiji bokser, iako je pokušavao zadati što više udaraca. 

Hayemaker je koristio svoju brzinu, te je u petoj rundi završio posao. Serijom udaraca  Haye poslao na pod Chisoru koji se nije uspio vratiti nakon sudijskog odbrojavanja, te je Haye sasvim zasluženo slavio u ovom meču.

 

-----Inter(Ukraina)-satelit Amos 4W frekfencija 11389 H 27500-BISS
-----Al Jazeera Sport 1 satelit Badr 26E frekfencija 12034 H 27500-FTA
----RTL 7 satelit Astra1 19,2E frekfencija 12344 H 27500-IRDETO2

 
 Prenos skoro svih sportskih mečeva  na netu,
ukoliko imate dobru brzinu interneta gledajte sport putem streamova.....
Na blogu je postavljen članak Sportski streamovi,,,,
a može i preko linka SPORT-LIVE(smešten je na ovom blogu u moji linkovi).
Uživajte u sportu!


  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 12 Jul, 2012 22:10
Watch live streaming video from exitfestival at livestream.com
  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 10 Jul, 2012 16:35

Дан науке и рођендан Николе Тесле

 

БЕОГРАД -Дан науке у Србији и 156 година од рођења Николе Тесле, једног од највећих умова 20. века, биће обележено данас отварањем неколико изложби, трибином о новом открићу ЦЕРН-а и бесплатним посетама Астрономској опсерваторији на Звездари која постоји већ 125 година.

Поводом 10. јула, дана рођења великог српског и светског научника и Дана науке у Србији, у организацији Регистра националног интернет домена Србије и Музеја Николе Тесле, у галерији "Озон" постављена је изложба "Теслина визија Интернета", инспирисана Теслиним пројектом "Светски систем" из 1900. године.

Тесла је у пројекту "Светски систем" из 1900. године, говорећи ондашњим техничким речником, описао у 12 тачака оно што се данас зове бежични Интернет, мобилна телефонија и ГПС.

Музеј Николе Тесле у Београду, који обележава 60 година од оснивања, сутра ће отворити три изложбе "Дипломе Николе Тесле" у Музеју, "Плави портрет Николе Тесле" у Галерији "Икар" у Земуну и "Честитке Тесли" у земунској "Кули на Гардошу".

Тесла - иноватор који је задужио човечанство

Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. у Смиљану, у Лици, тада Војна граница у склопу Аустрије, данас Хрватска.

Рођен је у породици Милутина Тесле, свештеника Српске цркве (тада Карловачка митрополија). Његова мајка, Ђука, потиче из старе свештеничке породице Мандић.

Тесла је започео школовање у родном Смиљану, наставио у Госпићу, Карловцу, студирао је у Грацу и Прагу, али студије никада није привео крају. Пре 1884. године, када је отишао у САД, радио је у Марибору, Пешти, Стразбуру и Паризу.

Европу је напустио у нади да ће му у Њујорку, тада чувени проналазач и индустријалац Томас Алва Едисон, за чију фирму је радио још у Паризу, помоћи да реализује своје техничке иновације.

У Едисоновој фирми остао је, међутим, мање од годину дана и већ 1885. основао је у Њујорку властиту компанију "Тесла" када је и започео израду првих модела предвиђених за коришћење наизменичне струје - иновација која је преобразила свет. Едисон је, иначе, био велики противник Теслиног изума.

Тих година је у новосадском "Бранику" објављен и први текст, на српском језику, о Теслиним изумима, аутор текста назива га тада "српски Едизон".

Код краља Александра

У Европу из САД-а Тесла је одлазио у два наврата, 1889. и 1892. године и оба пута боравио у родној Лици. Априла 1892. доспео је у Госпић, где је тада живела његова тешко оболела мајка, која је у његовом присуству и умрла, 16. априла.

Месец и по дана потом, на позив делегације општине града Београда и Инжењерског удружења, допутовао је у Београд.

Тесла је у једину посету Београду допутовао 1. јуна 1892, а следећег дана га је, са министром просвете Андром Митровићем, у свечану аудијенцију примио тадашњи краљ Србије Александар Обреновић.

У Београду је провео укупно 31 сат, од 1. до 3. јуна и одликован је Орденом Светог Саве другог степена.

Генијални иноватор и потпуни усамљеник, Никола Тесла је умро у јеку Другог светског рата у Њујорку, 7. јануара 1943. године. Урна с његовим пепелом пренета је доцније у Београд и данас се чува се у Музеју Николе Тесле у Београду.

"Повратак" у Београд

Заоставштина Николе Тесле стигла је у Београд на основу одлуке америчких судских власти, пошто је за јединог Теслиног наследника проглашен његов нећак Сава Косановић. Према Теслиној жељи, Косановић је документацију и личне Теслине предмете пренео у Београд 1951.

Музеј је од краја 1952. смештен у Крунској улици у репрезентативном здању саграђеном 1929, по пројекту Драгише Брашована. Поседује више од 160.000 оригиналних докумената, више од 2.000 књига и часописа и преко 1.200 историјско-техничких експоната.

Архивска грађа из Теслине заоставштине је 2003. уписана у регистар УНЕСЦО-а "Памћење света".


 

 

Међународни аеродром у Београду носи име Никола Тесла. Његовим именом названи су Електротехнички институт у Београду који је основан 1936, средња техничка школа, библиотека Универзитета у Нишу, две термоелектране у Србији...

Споменици Тесли су постављени испред зграде техничких факултета и на аеродрому у Београду. Тесли је посебно признање одао град Филаделфија у америчкој држави Пенсилванија, који је прогласио његов рођендан за званични градски празник.

 

Интервју са Николом Теслом из 1899. године:

Стекао сам способност да управљам сном, и заспим и будим се у час који сам себи одредио. Aко ми нешто у ономе што радим није јасно, приморавам себе да мислим о томе у сну и на тај начин налазим рјешење...

 

Говорио је тако славни научник Никола Тесла у интервју који је 1899. године дао за часопис "Бесмртност" у својој тадашњој лабораторији у Колорадо Спрингсу.

* НОВИНAР: Футуристи кажу да су 20. и 21. вијек рођени из главе Николе Тесле. Они славе обратно магнетско поље и пјевају химне индукционом мотору. Њиховог творца називају ловцем који је у своју мрежу ухватио свјетлост из дубине Земље и ратником који је заробио ватру из неба. Отац наизмјеничних струја учиниће да физика и хемија завладају половином свијета. Индустрија ће га прогласити за свог врховног свеца, а банкари за највећег доброчинитеља. У лабораторији Николе Тесле први пут је разбијен атом. Ту је створено оружје које вибрацијама изазива земљотрес. Ту је откривен и црни космички зрак.

ТЕСЛA: Да, то су нека од мојих важнијих открића. Ја сам ипак поражен човјек. Ја нисам остварио оно највеће што сам могао.

* НОВИНAР: Шта је то, господине Тесла?

ТЕСЛA: Хтио сам освијетлити читаву Земљу. У њој је довољно електрицитета да постане друго Сунце. Свјетлост би сијала око полутара, као прстен око Сатурна. Људски род није сазрео за велико и добро. У Колорадо Спрингсу напојио сам Земљу електрицитетом. Исто тако је можемо напојити и другим енергијама, као што су позитивне психичке енергије. Оне су у музици Баха или Моцарта, или у стиховима код великог пјесника. У Земљиној унутрашњости постоје енергије ведрине, мира и љубави; њихови изрази су цвијет који расте из земље, храна коју добијамо из ње и све оно што је чини човјековим завичајем. Ја сам провео године тражећи начин на који би те енергије могле утицати на људе. Љепота и мирис руже могу се узимати као лијек, а сунчеви зраци као храна. Живот има бесконачан број видова, а дужност научника је да их проналази у сваком облику материје. Три ствари су битне у томе. Све што чиним је трагање за њима. Знам да их нећу наћи, али нећу ни одустати од њих.

* НОВИНAР: Које су то ствари?

ТЕСЛA: Једно је питање хране. Којом звјезданом или земаљском енергијом нахранити гладне на Земљи? Којим вином напојити све жедне, па да им се срце развесели и да схвате да су богови? Друга ствар је: како уништити енергије зла и патње у којима пролази човјеков живот? Оне се каткад јављају као епидемије из дубине свемира; у овом вијеку те болести су се са Земље рашириле по свемиру. Трећа ствар је: постоји ли у свемиру сувишна свјетлост? Ја сам открио звијезду која, по свим астрономским и математичким законима, може нестати, а да се наизглед ништа не измијени. Та звијезда је у овој галаксији. Њена свјетлост се може збити до такве густоће да стане у куглу мању од јабуке, а тежу од Сунчевог система. Религија и филозофија уче да човјек може постати Христ, Буда и Заратустра. Оно за чиме ја трагам луђе је, веће и немогућније. То је: шта учинити да се у свемиру сваки човјек роди као Христ, Буда и Заратустра. Ја знам да је гравитација наклоњена свему што треба да лети и моја намјера није да направим летеће направе (авион или ракету), већ да човјеку повратим свијест о његовим сопственим крилима… Даље, ја покушавам да пробудим енергије које се налазе у вакуумима. Вакууми су највећи извори енергија; оно што се сматра празнином само је манифестација непробуђене материје. Нема празнине на Земљи, нити у свемиру. У црним рупама, о којима говоре астрономи, најмоћније су енергије и извори живота.

* НОВИНAР: У непријатељству према теорији релативитета идете дотле да на прославама својих рођендана држите предавања против њеног творца?

ТЕСЛA: Упамтите да није закривљен простор, већ човјеков ум који не може да схвати бескрај и вјечност! Да је творцу релативности то јасно, стекао би бесмртност, чак и физичку ако му је то по вољи. Ја сам дио свјетлости, а она је музика. свјетлост испуњава мојих шест чула: ја је видим, чујем, осјећам, миришем, дотичем и мислим. Мислити је код мене шесто чуло. Честице свјетлости су исписане ноте. Једна муња може бити читава соната. Хиљаду муња је концерт. За тај концерт ја сам створио лоптасте муње које се чују на леденим врховима Хималаја. О Питагори и математици, а научник се о то двоје не може и не смије огријешити. Бројеви и једначине су знакови којима се обиљежава музика сфера. Да је Aјнштајн чуо њене звуке, не би стварао теорију релативитета. Ти звуци су порука уму да живот има смисла, да у свемиру постоји савршен склад, и да је љепота узрок и посљедица Стварања. Та музика је вјечно кружење звјезданих небеса. Најмања звијезда је завршена композиција и уједно, дио небеске симфоније. Откуцаји човјековог срца су дијелови те симфоније на Земљи. Њутн је сазнао да је тајна у геометријски правилном распореду и кретању небеских тијела. Он је спознао да је хармонија врховни закон у свемиру. Закривљени простор је хаос; хаос није музика. Aјнштајн је гласник времена буке и бијеса.

* НОВИНAР: Господине Тесла, да ли Ви чујете ту музику?

ТЕСЛA: Увијек је чујем. Моје духовно уво је велико као небо које видимо изнад нас. Своје физичко уво увећао сам радаром. По теорији релативитета двије паралелне линије састаће се у бескрају. Тиме ће и Aјнштајнова крива постати права. Једном створен, звук траје вјечно. За човјека он може да ишчезне, али наставља да траје у тишини која је његова највећа моћ. Не, немам ништа против господина Aјнштајна. Он је љубазан човјек и учинио је извјесне добре ствари; од тога ће нешто постати дио музике. Ја ћу му писати и покушати да објасним да етер постоји, и да су његове честице оно што држи свемир у хармонији и живот у вјечности.

* НОВИНAР: Реците, молим Вас, који су услови прилагођавања једног анђела на Земљи?

ТЕСЛA: Ја их имам десет. Биљежите пажљиво.

* НОВИНAР: Записаћу сваку Вашу ријеч, поштовани господине Тесла.

ТЕСЛA: Први услов је висока свијест о свом послању и дјелу које треба извршити. Она мора, макар и мутно, постојати у најранијој младости. Не будимо лажно скромни; храст зна да је храст, а грм поред њега да је грм. Као дјечак од дванаест година био сам сигуран да ћу доћи на Нијагарине водопаде. За већину својих открића знао сам још у дјетињству да ћу их остварити, премда не сасвим јасно… Други услов прилагођавања је истрајност. Све што сам предузимао, завршавао сам.

* НОВИНAР: Који је трећи услов прилагођавања?

ТЕСЛA: Усмјеравање свих виталних и духовних енергија на дјело. Отуда и очишћење од многих ствари и потреба које има човјек. Ја тиме ништа нисам изгубио, већ само добио. Толико сам добио да сам се радовао сваком свом дану и ноћи. Запишите: Никола Тесла је био срећан човјек… Четврти услов је прилагођавање тјелесног склопа дјелу.

* НОВИНAР: Како то мислите, господине Тесла?

ТЕСЛA: Најприје, то је одржавање тог склопа. Човјеково тијело је савршена машина. Ја познајем свој склоп и шта је добро за њега. Храна већине људи мени је штетна и опасна. Због тога каткад умишљам да су сви кувари свијета у завјери против мене…

* НОВИНAР: Често спомињете моћ визуализације.

ТЕСЛA: Њој можда имам да захвалим за све што сам створио. Догађаји из мог живота и моја открића су пред мојим очима стварни, видљиви као свака појава и предмет. У младости сам се тога плашио, не знајући шта је то заправо, али касније сам ту моћ примио као изузетан дар и богатство. Његовао сам га и љубоморно чувао. Визуализацијом сам на већини проналазака вршио и исправке, онда их, тако завршене, правио. Њоме рјешавам и компликоване математичке једначине, а да не исписујем бројеве. На Тибету бих због тог дара добио чин високог ламе. Да, то се тако ради. Мој вид и слух су савршени и, смијем то слободно рећи, јачи него код осталих људи. Ја чујем грмљавину на сто педесет миља и видим боје у небу које други не виде. То увећање вида и слуха имао сам и као дијете. Касније сам то свјесно развијао.

* НОВИНAР: У младости сте неколико пута били тешко болесни. Да ли је и болест један од услова прилагођавања?

ТЕСЛA: Јесте. Она је често посљедица недостатка или исцрпљености животних сила, али често је и очишћење духа и тијела од отрова који су се накупили. Неопходно је да човјек болује с времена на вријеме. Извор већине болести је у духу. Зато дух и може да излијечи већину болести. Као ђак разболио сам се од колере која је харала у Лици. Излијечио сам се тиме што је отац дозволио да упишем студије технике, што је представљало мој живот. Привиђења за мене нису болест, већ способност ума да продре изван три земаљске димензије. Имао сам их читавог живота и примао сам их као све друге појаве око себе.

* НОВИНAР: Читаоци нашег листа воле хумор. Aли збунили сте ме изјавом да и Ваша открића, која су неизмјерна добробит за људе, представљају игру. Многи ће се намрштити на то.

ТЕСЛA: Драги господине Смит, невоља и јесте у томе што су људи одвећ озбиљни. Да то нису, били би срећнији и знатно дуже би живјели. Кинеска пословица вели да озбиљност скраћује вијек. Ли Таи Пе је посјету крчми претпостављао посјети царском двору. Aли да се читаоци новина не би мрштили, вратимо се стварима које они сматрају важним.

* НОВИНAР: Они би радо чули у чему је Ваша филозофија.

ТЕСЛA: Живот је ритам који се мора спознати. Ја осјећам тај ритам и управљам се по њему и препуштам му се. Он је врло захвалан и дао ми је знања која имам. Све што живи повезано је дубоким и дивним везама: човјек и звијезде, амеба и Сунце, наше срце и кружење бесконачног броја свјетова. Те везе су нераскидиве, али оне се могу припитомити и умилостивити тако да човјек и сам почне да ствара нове и другачије односе у свијету, а да старе не наруши. Знање долази из свемира; наш вид је његов најсавршенији пријемник. Имамо два ока: земаљско и духовно. Треба настојати да она постану једно око. Универзум је жив у свим својим манифестацијама, попут какве мислеће животиње. Камен је мисаоно и осјећајно биће, као што су то биљке, звијер и човјек. Звијезда која сија тражи да је гледамо, и да нисмо одвећ обузети собом разумјели бисмо њен језик и поруке. Своје дисање, очи и уши човјек мора ускладити са дисањем, очима и ушима универзума.

* НОВИНAР: Питање које је можда требало поставити на почетку овог разговора. Шта је за Вас електрицитет, поштовани господине Тесла?

ТЕСЛA: Све је електрицитет. Најприје је свјетлост, бескрајни извор из којег истиче материја и распоређује се у свим облицима који представљају свемир и Земљу са свим њеним видовима живота. Црно је право лице свјетлости; што је не видимо такву, то је изузетна милост према човјеку и осталим створењима. Једна њена честица посједује свјетлосну, топлотну, нуклеарну, радијацијску, хемијску, механичку и засад непознате енергије. Она има моћ која може покренути Земљу са њене путање. Она је истинска Aрхимедова полуга.

* НОВИНAР: Господине Тесла, Ви сте превише пристрасни према електрицитету.

ТЕСЛA: Електрицитет сам ја сам. Или, ако хоћете, електрицитет у људском облику. То сте и Ви, господине Смит, али тога нисте свјесни.

* НОВИНAР: Је ли отуда Ваша способност да кроз тијело пропуштате електричну струју од милион волти?

ТЕСЛA: Замислите вртлара којег нападају биљке; то би заиста било лудо. Човјеково тијело и мозак сачињени су од многих енергија; у мене је највише електрицитета. Енергија која је различита у свакога је оно што чини човјеково "ја" или "душу". Код других створења то је њихова суштина; "душа" биљке није "душа" минерала и животиње. Рад мозга и смрт се манифестују свјетлошћу. Моје очи су у младости биле црне, сада су плаве и како вријеме пролази и напрезање мозга бива јаче, оне су ближе бјелини. Бијело је небеска боја. Кроз мој прозор једног јутра је слетио голуб, којег сам хранио. Хтио је да ми јави да умире. Из његових очију излазили су млазеви свјетлости. Никада у очима неког створења нисам видио толико свјетлости, као у тог голуба.

* НОВИНAР: Радници у Вашој лабораторији причају о бљесковима свјетлости, пламеновима и муњама које се јављају ако сте гњевни или пред каквом опасношћу.

ТЕСЛA: То су психичка пражњења или опомене да се чувам. Свјетлост је увијек била на мојој страни. Знате ли ко ми је открио окретно магнетско поље и индукторски мотор, што ме је прославило у двадесет и шестој години? Једне љетне вечери, у Будимпешти, посматрао сам са својим пријатељем Сигетијем залазак Сунца. Хиљаде ватри окретало се пламтећи хиљадама боја. Сјетио сам се Фауста и рецитовао стихове из њега. И тада, као у магли, видио сам како се окреће магнетско поље и ради индукторски мотор. Видио сам их у Сунцу!

* НОВИНAР: Хотелска послуга прича да се у вријеме грмљавине затварате у собу и разговарате сами са собом.

ТЕСЛA: Разговарам са муњама и громовима.

* НОВИНAР: Са њима? На којем језику, господине Тесла?

ТЕСЛA: Најчешће на мом матерњем језику. У њему има ријечи и звукова, нарочито у поезији, који су погодни за то.

* НОВИНAР: По Вашем мишљењу, наука и поезија су исто?

ТЕСЛA: То су два ока једног лица. Вилијам Блејк је учио да је цијели универзум рођен из маште, да га она одржава и да ће он постојати докле год на Земљи буде постојао и један човјек. Са њом је као с тачком астронома у коју се могу сакупити звијезде свих галаксија. Она је стваралачка енергија равна свјетлосној.

* НОВИНAР: Рекли сте да сам и ја, као сваки створ, свјетлост. То ми ласка, али, признајем, није ми сасвим јасно.

ТЕСЛA: Зашто би и требало да вам буде јасно, господине Смит? Довољно је да повјерујете у то. Све је свјетлост. У једном њеном зраку је судбина народа; сваки народ има свој зрак у оном великом свјетлосном извору који видимо као Сунце. И запамтите: ниједан човјек који је постојао, није умро. Претворили су се у Свјетлост и као такви постоје и даље. Тајна је у томе да се те свјетлосне честице поврате у првобитно стање.

  

 Шта треба урадити Србија да наука добије своје место које заслужује?

Kako би изгледао свет данас да није било Николе Тесле.

Пробуди се Србијо,почни да цениш ЗНАЊЕ!

 

  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 09 Jul, 2012 12:28

07.07.2012 u 23:00 VLADIMIR KLITSHKO-TONY THOMPSON

Apsolutni vladar teške kategorije Ukrajinac Vladimir Kličko večeras će ponovo u ring. Protivnik popularnog Dr. Steelhammera u borbi za prvaka teške kategorije je 40-godišnji Amerikanac Tony Thompson.

Ova dva borca su već jednom ulazila u ring. Prije četiri godine Thompson je izdržao čitavih 11. rundi protiv Klička, a Amerikancu je to bio drugi poraz u karijeri. 

Vladimir je apsolutni vladar teške kategorije i drži titule u četiri od pet najvećih organizacija. Posljednji poraz Dr. Steelhammer doživio je 2004. godine kada ga je tehničkim knockoutom u petoj rundi savladao Lamon Brewster.

Ipak, od tog trenutka Vladimir je dominantan u teškoj kategoriji mada mu mnogi "nabacuju" kako se bori sa nedoraslim protivnicima.

Sa druge strane iskusni Tony Thompson pored poraza od Klička ima samo još jedan poraz i to na početku profesionalne karijere od malo poznatog Erica Kirklanda.  Ukupno u karijeri ima 38 mečeva uz 36 pobjeda od čega je 24 završio knockoutom.

Popularni The Tiger sa visinom od 196 centimetara može parirati Kličku, a i izjava Vladimira da mu je meč sa Thompsonom bio među najtežim dovoljno govori da nas čeka veoma zanimljiv okršaj u Bernu.

  

ZAVRŠENO;

Nokautom u šestoj rundi Kličko pobedio Tomsona

Vladimir Kličko obranio je titule svetskog prvaka u teškoj kategoriji u verzijama WBA, IBF, WBO i IBO. Ukrajinac je u švajcarskom Bernu bez većih problema savladao Amerikanca Tonija Tompsona. 


Prvu rundu branitelj titule otvorio je agresivnije od izazivača. Kličko je dominirao udarcima bolje se kretao, dok se Thompson uglavnom branio te je više-manje izgledao nezainteresovano. 

U drugoj rundi Kličko je nastavio da udara svog izazivača, a takva situacija je trajala sve do pete runde kada je Tompson prvi put u meču pao na tlo. 

Tompson je uspeo da se pridigne, izdržao je na nogama do kraja runde, ali bilo je jasno da je kraj blizu. U sledećoj rundi je četiri godine mlađi Kličko još jednom srušio suparnika, a sudija je nakon odbrojavanja prekinuo borbu. 

Ukrajincu je to bila 16. pobeda zaredom, a ukupno 58. u profesionalnoj karijeri, od čega 51. nokautom. Tompson je poražen treći put u karijeri (uz 32 pobede), a drugi put od istog protivnika. 

 09.07.2012 ------Tyson Fury naredni protivnik Vladimira Klička

Vladimir Kličko je u subotu uspješno odbranio titule u četiri verzije WBA, IBF, IBO i WBO protiv Tonyja Thompsona, a već danas je najavio svoju novu borbu koja će se održati 2013. godine.

Nepobjedivi Vladimir rukavice će ukrstiti sa britanskim bokserom Tysonom Furyjem, koji dosad u kraijeri nema niti jedan izgubljeni meč u  19 profesionalnih borbi. 

Ovaj 23-godišnji Britanac visok je čak 206 centimetara,  a od svojih 19 mečeva 14 ih je završio knockoutom. Posljednju je zabilježio upravo u subotu kada je u meču za WBO Interkontinentalnu titulu tehničkim knockoutom u petoj rundu savladao Amerikanca Vinnyja Maldonada. 

Nakon što je Vladimir objavio kako je Fury njegov naredni protivnik, oglasio se i mladi Britanac.

"Mislim da mogu da dobijem meč. Vladimir se nije borio sa nekim kao što sam ja. Nikada niste vidjeli borca kao što sam ja. Ja sam jedinstven. Imam ambicihe, mladost, snagu i odlučnost", rekao je Fury.

 

 


Get your own Chat Box! Go Large!
Hit Counter
Hit Counter 14.05.2012-ODAKLE SU POSETE BLOGU " VRHOVI KOPAONIKA".......