Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izabran je za predsedavajućeg Generalne skupštine UN. Od 193 zemlje članice UN, za Jeremića je glasalo njih 99.
Napokon da i jedan Srpski političar ima uspeha na međunarodnoj sceni.

U sedištu UN je rekao da mu je velika čast što je izabran na tu izuzetno važnu funkciju i poručio da će jednako tretirati sve zemlje članice UN.

Jeremić je svog protivkandidata, ambasadora Litvanije u UN Dalijusa Čekulisa, pobedio pošto je dobio 14 glasova više. Za Čekulisa je glasalo 85 zemalja.
Ukupno je glasalo 190 delegata, od kojih je jedan bio uzdržan, dok je bilo pet nevažećih glasova.
Jeremić je pobedio uprkos tome što je prethodnih meseci bilo neizvesno da li će dobiti dovoljno glasova kako zapadnih zemalja, tako i suseda. U domaćoj javnosti je posebnu pažnju izazivao stav Hrvatske, koja je navodila da je odlučila da podrži kandidata Litvanije, jer je Jeremić prekasno istakao svoju kandidaturu.Ranije kada je Hrvatska izabrana za nestalnu članicu Saveta Bezbednosti,Srbija je glasala za Hrvatsku.Mora se ubuduće voditi računa o principima da nam se nebi dešavale ove greške da dajemo podršku zemljama koje uporno rade  protiv naših interesa. 
Za sada još nije poznato koje su sve zemlje glasale za Jeremića da on bude izabran za predsedavajućeg narednog, 67. zasedanja Generalne skupštine UN.
Jeremić, koji će 18. septembra preuzeti tu funkciju, predvodiće u narednih godinu dana Generalnu skupštinu UN u ime istočnoevropske grupe, koju čine 23 zemlje, uključujući i sve bivše jugoslovenske republike i današnje susede Srbije.
Predsedavanje Generalnoj skupštini UN u Jeremićevom mandatu će trajati od septembra 2012. do septembra 2013. godine.
Predsedavajući Generalne skupštine UN bira se na period od godinu dana u skladu s nepisanim pravilom rotacije po regionalnom principu.
Iako to nije formalno definisano kao uslov, praksa je i da se za predsedavajućeg nikada ne bira predstavnik neke od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska i Kina).
Predsedavajući u radu odgovara Generalnoj skupštini UN. Njegova ovlašćenja su da otvara i zatvara plenarna zasedanja, usmerava diskusiju, vodi računa o poštovanju procedure i saopštava odluke.