Kancerogeno mleko u Srbiji???????
 
Šta su aflatoksini i kako da se zaštitite!
Svi mi od rođenja pa do 2011 godine pili smo mleko koje je verovatno bilo sa više nego sada aflaktosina ali je zakonski propis bio 0,5 mikrograma po kilogramu pa se tada smatralo ispravnim.Pošto naša zemlja teži da uđe u Evropsku uniju(Evropska unija ima mnogo strožiji standard za aflatoksine od ostalih zemalja u svetu) ona je 2011 godine usvojila zakonski propis od 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu.Sada u objavljenim rezultatima pri kontroli mleka najgori rezultat je 0,2 mikrograma aflatoksina po kilogramu što znači da je po sadašnjem našem-evropskom standardu ovo mleko neispravno.Ovo neznaju ovi naši diletanti od političara da objasne narodu.
 
19.02.2013;Danas smo saznali prilično zabrinjavajuće vesti o kancerogenim hemikalijama u mleku otkrivenim u Srbiji! Evo u čemu je problem!

Aflatoksini koji su otkriveni u mleku su najjači poznati kancerogen u prirodi! Ove hemikalije su zapravo prilično česte u prirodi i stvaraju ih gljive iz porodice Aspergillus.

Kako se javljaju?

Gljive Aspergillus su široko rasprostanjene! Najčešće se pojavljuju pre žetve na žitaricama, a mogu da se pojave u toku žetve, ali i posle i u silosima ukoliko su žitarice izložene visokoj temperaturi i povećanoj vlagi u dužem periodu. 

U Srbiji i zamljama Evropske unije gornja granica je 0.050 µg/kg za mleko i mlečne proizvode, dok je u EU granica za dečije proizvode niža i iznosi 0.025 µg/kg. U Americi granica je veća i iznosi čak 20 µg/kg.

Lanac ishrane

Problem u Srbiji je stočna hrana napravljena od kukuruza zatrovanog ovom hemikalijom, što je u našoj zemlji otkriveno još na jesen. To znači da će se ovaj kancerogen pojaviti u svim proizvodima koji su nastali kao posledica koznumiranja zatrovane hrane, mleku, siru i drugim mlečnim proizvodima.

Kada jednom uđu u lanac ishrane teško se uništavaju. Čak ni veoma visoke temperature neće uništiti ovu hemikaliju! Recimo pečenje zagađene kafe na 180 stepeni u trajanju od 10 minuta će eliminisati samo 50 posto aflatoksina.

Ljudi

Kada u organizam uđe aflatoksin jetra će učiniti sve da ga razgradi na manje opasne hemikalije. Američka Agencija za hranu i lekove FDA kaže da povremeno izlaganje ovoj hemikaliji nije opasno za ljude i da se ona često nalazi u prirodi. Odrasle osobe imaju razvijen mehanizam zaštite i visoku toleranciju na ovu hemikaliju, pošto je široko rasprostranjena u prirodi. Ipak, ukoliko ste stalno izloženi njegovom dejstvu, opasnosti su veće, a najčešća bolest koja se javlja je upravo rak jetre.

Posebno su ugrožena deca i ona bi svakako trebalo da izbegavaju proizvode kod kojih postoji rizik zagađenja koliko god je to moguće. Izloženost aflatoksinima kod ljudi se može otkriti na osnovu analize krvi.

Kako da smanjimo rizik?

Aflatoksini se javljaju u mleku i mlečnim proizvodima, ali vrlo često i u kikirikiju, kukuruzu, brašnu, pirinču, suncokretu, lešnicima, bademima, pistaćima i orasima.

Ukoliko primetite da neka od hrane koju konzumirate na sebi ima plesan, čini vam se da se ubuđala nemojte je jesti, pogotovo iz rizičnih grupa namirnica.
 
Otkriveno je da dijeta koja podrazumeva povrće a posebno šargarepe, celer i peršun značajno smanjuje kancerogene efekte aflatoksina.
 
Ukoliko je ovo samo trenutni incident ne bi trebalo da našem organizmu nanese neku štetu.Ukoliko se nastavi u dužem vremenskom periodu sa ishranom zaraženim kukuruzom i pšenicom krava,biće to problem za našu jetru.
 
U Srbiji je do 2010. godine dozvoljeno prisustvo aflatoksina u mleku bilo je 10 puta veće nego danas (0,5 umesto, sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu), što je standard koji u ovom trenutku važi u velikom broju država, uključujući i SAD.
 
A naši političari izjavljuju biser da su naši standardi suviše rigorozni i da ih treba promeniti i prilagoditi SAD-u.
 
Da ne bi uništili zaraženu pšenicu i kukuruz kao i zaraženo mleko,političari će verovatno promeniti zakonski propis o aflatoksinima tj.biće dozvoljeno 0,5 mikrograma po kilogramu.
 
ZAKLJUČAK:zakonski propis aflatoksina u mleku u Srbiji je 0,05 mikrograma po kilogramu i po svemu sudeći u večini uzetih uzoraka mleka ta granica je pređena.Ne zanima nas mišljenje ministra i njegovo probanje mleka.Dužan je da primenjuje zakonske propise Srbije a ne Amerike.
 
Ovaj haos na tržištu namirnica je napravio kukuruz i pšenica roda 2012 koja je delom zaražena ovim aflatoksinom.Sada je frka sa mlekom ali verovatno je gora situacija sa sirevima i ostalim mlečnim proizvodima a i mesom.Sve to treba ispitati ali ko- kada ni jedna institucija nema više naše poverenje.
Zaražene mlečne proizvode i mesa nismo pili  i jeli samo jedan dan već izgleda više od mesec dana. TRAŽIMO ODGOVORNOST!!! od onih koji su bili dužni  za kontrolu ovih namirnica.