widgeo.net
VRHOVI KOPAONIKA

  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 22 Januar, 2013 15:07
NIŠ - Upadica jednog učesnika prošlomesečnih radničkih protesta u Nišu
 koju je uhvatilo oko kamere, polako se pretvara u regionalni Jutjub hit
 sa preko 150.000 pregleda do sada.

Nakon što je govornik počeo da čita protestno pismo radnika,
 iza leđa mu se prišunjao neimenovani muškarac i, prstom pokazujući
 na dokument u govornikovim rukama, glasno upitao: “A, gdje je pečat?
 Bez pečata ništa ne važi”.

Govornik se nije dao omesti već je, kao iz topa, objasnio da 
"Radnici Niša nemaju pečat. Radnici Niša nemaju prava".
 
UU REMIX:
  Kopaonik Time
vrhovikopaonika@post.com
[Generalna ] 22 Januar, 2013 10:43
Na jesen stiže "Ajson"kometa veka.Ajson će proleteti pored sunca 28.11.2013 gosine.
Inače naučnici kažu da je ova kometa bezopasna po našu planetu jer se nalazi na putanji koja ne ugrožava Zemlju.
 
Postoji na hiljadu objekata(komete,asteroidi,meteriti i dr.) koji su potencijalna opasnost za planetu Zemlju.Naša civilizazija je sposobna da spreči ove objekte da udare na Zemlju ako ih na vreme primeti no međutim ako ih ne primeti onda ostaje!? 
 
 
"AJSON"
Ako nebesko telo „preživi” let pored Sunca, proći će pored Zemlje, a na nebu će sijati poput Meseca i biće vidljivo i danju.
Astronomi očekuju kometu koja će na jesen biti vidljiva golim okom – čak i danju, navodi se u saopštenju američke svemirske agencije Nasa. Već nazvana „kometa veka”, za sada je blizu orbite Jupitera, vidljiva kao slaba „trunka svetlosti” koja se kreće kroz crni prostor. Iako to ne izgleda važno, ona je već sada svetlija od hiljada dalekih zvezda vidljivih na noćnom nebu, ukazuju astronomi.
Za sada se samo kroz velike teleskope vidi da je reč o kometi, ali kasnije ove godine, kada se približi Zemlji, kometa „Ajson” postaće upečatljivo nebesko telo, vidljivo golim okom čak i usred bela dana.
Kometa „Ajson” proći će tik uz Sunce, objašnjava Karl Batams iz Istraživačke laboratorije Ratne mornarice SAD i dodaje da „njen prolazak pored Zemlje može da bude spektakularan”.
Ruski astronomi Vitalij Nevski i Artjom Novičonok prvi su uočili tu kometu septembra 2012. i dali joj ime po skraćenici svog programa za osmatranje neba, „Međunarodna naučna optička mreža” (International Scientific Optical Network) – „Ajson”.
„Za predmet koji je na tako ekstremnoj udaljenosti (u blizini orbite Jupitera), kometa je veoma svetla”, kaže Batams.
Njen sjaj ukazuje na to da ona gas i prašinu izbacuje iz prilično velikog jezgra „raspona od jednog do 10 kilometara”, procenio je Metju Najt iz opservatorije Louel.
Ta „prljava grudva snega”, kako naučnici nazivaju komete zbog njihovog sastava, proleteće 28. novembra ove godine pored Sunca, na nešto više od milion kilometara iznad njegove površine. Ako kometa preživi taj deo leta, što je nepoznanica, na nebu bi mogao da se pojavi objekat koji bi sijao kao Mesec, vidljiv u blizini Sunca usred bela dana. Prašnjav rep komete, koji će se protezati po noćnom nebu, mogao bi da bude senzacija vidljiva širom sveta.
Ako nebesko telo „preživi” let pored Sunca, proći će pored Zemlje, a na nebu će sijati poput Meseca i biće vidljivo i danju
Pošto su „Ajson” već prozvali „kometom veka”, Don Jemans iz programa Nase za objekte u blizini Zemlje, smatra da je to preuranjeno. „Prethodna ’kometa veka’ pojavila se 1973, kada je izgledalo da će kometa ’Kohoutek’ prirediti veliki šou. Ali, na kraju je razočaranje bilo toliko, da se pretvorilo u vic”, podseća Jemans jer su „komete potpuno nepredvidive”.
„Kometa ’Ajson’ ima potencijala da doživi vrhunac, ali može da se dogodi i da se ne desi ništa”, slaže se Batams.
Jedna od najuzbudljivijih mogućnosti bio bi njen delimičan raspad. „Ako se kometa podeli, to može da izgleda kao ’niska bisera’, gledano kroz teleskop”, pretpostavlja Batams.
Raspad ne bi bio opasan po Zemlju, uverava Jemans i dodaje da kometa ’Ajson’ nije na putanji sudara sa našom planetom a ako se raspadne, njeni delovi će nastaviti istom, bezbednom putanjom.
Šta god da se desi, posmatrači severnog dela Zemlje će je dobro videti. Mesecima pošto bude proletela kraj Sunca, kometa ’Ajson’ će biti na zgodnom mestu za posmatrače na severnoj hemisferi Zemlje.
----------------------------------------------
Sunce opasno po komete
Opasnost po komete je Sunce. Poznato je da plimske sile i zračenje Sunca uništavaju komete. Nedavni primer je kometa „Elenin” koja se raspala i rasula 2011, dok se približavala Suncu. „Elenin” je, međutim, bila mnogo manja od nove komete koja nam se približava.
Bolji primer je kometa „Lavdžoj” koja je netaknuta proletela kroz atmosferu Sunca 2011. i zatim nedeljama oduševljavala posmatrače sa Zemlje repom živih boja.
„Kometa ’Ajson’ verovatno je bar dvostruko veća od komete ’Lavdžoj’ i proći će malo dalje od površine Sunca nego ona”, kaže Najt i predviđa:
„To ukazuje da će ’Ajson’ opstati i prirediti spektakl.
 


Get your own Chat Box! Go Large!
Hit Counter
Hit Counter 14.05.2012-ODAKLE SU POSETE BLOGU " VRHOVI KOPAONIKA".......